KPSS’de atanan öğretmenleri neler bekliyor? Atanınca her şey çözülüyor mu? Stajyer öğretmen uygulaması bir çözüm müdür?
Yeni atanan öğretmenler oldukça heyecanlı oluyor haliyle. Kimisi 2-3 yıl atanmayı beklerken, kimisi 5-6 yıl kimi şanslı ve oldukça fazla çalışan adaylar ise ilk yılında atanabiliyor. Alımları iyi ve mezun sayıları az olan bölümlerde ise adaylar daha rahat atanabiliyor.
Peki atanınca ne oluyor? Evet, ekonomik anlamda bağımsızlığımızı kazanıyoruz. Bu meslekte olmaması gereken bir korku fakat uzun yıllar boyunca atanamayan öğretmenlerin artık bu meslekteki temel kaygılarından birisi maalesef ekonomik sıkıntılardan kurtulabilme oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı her sene farklı uygulamalar çıkarabilmekte. Bu uygulamaların kimi gerçekten yararlı olabilse de birçok uygulamanın niye getirildiğini anlamakta sıkıntı çekebiliyoruz.
Ücretli Öğretmen Sorunu
Özellikle stajyer öğretmenlere yönelik yeni çıkan uygulamaların daha kaliteli bir eğitimin getireceğine dair konuşmalar, yazılar, çiziler ortaya çıkıyor. Türkiye’deki eğitimin bir sorunu varsa o da öğretmen atama sorunudur. Ücretli öğretmen sorunu bitmeden yapılacak işlerin tam bir karşılığı olmayacaktır.
Bir okulda bir sene de 3-5 öğretmen değişiyorsa, fen bilgisi dersine müzik öğretmeni girmek zorunda kalıyorsa, çocuklar aylarca öğretmensiz kalıyorsa, eğitimde ilerlemek yerine gerilemek alacağımız sonuç olacaktır.
Stajyer öğretmenlere danışman öğretmen verilecek ve bu öğretmenlerle birlikte stajını tamamladıktan sonra bir de hizmet içi eğitim alacaklar ve bu eğitimden sonra göreve başlayacaklar.
Emre Zorlu