Zamirler Konu Anlatımı

Türkçe DersiZamirler klasik açıklamasıyla isimlerin yerine kullanılan sözcük türleridir. Zamirler diğer adıyla Adıllar konu anlatımı. Zamirler: Sözcük halindeki zamirler ve ek halinde olan zamirler olarak 2 ye ayrılır.:

Kişi zamirler, işaret zamirleri, soru zamirleri, belgisiz zamirler, ve dönüşlülük zamirleri olarak 5 ayrılır.

Kişi zamirleri: Ben, sen, o, biz, siz, onlar’dır bunlardan başkası olmaz. Yer yer kendi(Dönüşlülük zamirini de kişi zamiri olarak kabul edenler olabilir)

İşaret zamirleri: Bu, şu, o, öteki, şurdaki, burdaki… Burda önemli olan “o” yu kişi zamiriyle karıştırmamaktır. O bir kişi yerine kullanılıyorsa kişi zamiri, eğer bir nesneyi, insan dışı bir varlığı işaret ediyorsa işaret sıfatıdır.

Örnek: Onu şuraya asın, orda daha iyi duruyor. ( Cam, çerçeve artık neyse bir nesne yerine kullanılmıştır, işaret zamiri)

Onun Allah belasını versin(Bir hayırsız insana bela okumuş. Yani bir insan yerine kullanıldığı için kişi zamiridir.)

Soru zamiri: Burdaki olay cevap vereceksiniz soruya. Cevapta zamir varsa soru da soru zamiridir. Ya da soruya ler, lar getirin uyuyorsa soru zamiridir.

Örnek: Bana ne aldın? (Ferrari. Cevap bir isimdir haliyle soru da soru zamiridir, diğer yöntem de Neler aldın? ler getirdiğimizde sıkıntı yoksa soru zamiridir yine.)

Belgisiz Zamir: Burda da isimleri belirsiz yönden tutan sözcüklerden bahsediyoruz. Bazıları, birkaçı, kimi, kimileri, kimisi, bazısı, birçoğu diye akar gider.

Kimileri seni sordu, Bazıları beni anlamıyor.

Not: Burda belgisiz sıfatla karıştırmayın. Sıfatların önünde isim olur(Kimi insanlar, bazı salaklar) . Zamirler de ise isimleri içine alırlar. Kimileri, bazıları gibi.

Dönüşlülük zamiri: “Kendi” Bu işi kendi yapacakmış. gibi gibi..

Ek halindeki zamirler ise ikiye ayırırsak ilgi eki olan -ki ve iyelik yani sahiplik ekimizdir.

İlgi eki örneğin: Senin sevgilin, benim sevgilimden daha salak. Cümlesi yerine Senin sevgilin benimkinden salak dediğimizde o ki sevgilim‘in yerine kullanıldı, yani bir ismin yerine kullanıldı haliyle zamirdir. Bunlara ek halinde zamir diyoruz.

İyelik zamirleri de im, in, un, ün yani benim, senin, onun, bizim, sizin, onların. Bakalım:

Kulağım, kulağın, kulağı, kulağımız, kulağınız, kulakları

Not: Anlatım bana aittir. Kısa ve öz anlatmaya çalıştım, takıldığınız yer olursa yorumlar aracılığı ile bildirin fazlasıyla yardımcı olurum.

 

Yorum yapın